Tiedotusvälineille

Kuoron virallinen nimi on Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro. Tiedotteet, kuoron esittelytekstit ja viralliset valokuvat ovat vapaasti tiedotusvälineiden käytettävissä. Muusta julkisesta käytöstä on sovittava Keski-Pohjanmaan Kamarikuoroyhdistyksen kanssa.

Julkaisuvapaat tiedotteet:

Tiedote 5.1.2018

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro kutsuu kuulijansa salaisuuksien lähteille

Mysterium -konsertit lauantaina 13.1.2018, klo 16 Vetelin kirkko, klo 19 Kaarlelan kirkko.
Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro johdattaa Mysterium -konserteissa kuulijansa musiikilliselle matkalle ikiaikaisten salaisuuksien lähteille. Konserteissa kuoroa johtaa Mari Sillanpää. Molempien konserttien kesto on noin tunti.

Mysterium -konsertteihin Mari Sillanpää on rakkaudella valinnut musiikkia, joka kutsuu lempeästi hiljentymään, rukoilemaan ja mietiskelemään salaisuuksien äärelle. Ohjelmassa on musiikkia 1800-luvulta nykypäivään siten, että uusissakin teoksissa on kiehtovasti läsnä menneiden aikojen kaiku. Esimerkiksi Ola Gjeilon Ubi caritas sisältää vaikutteita gregoriaanisesta kirkkolaulusta, ja Nils Lindbergin Shall I compare thee to a summer’s day tuo William Shakespearen sonetin raikkaasti nykypäivään. Konsertin muut säveltäjänimet ovat Johannes Brahms, Benjamin Britten, Edvard Grieg, Felix Mendelssohn Bartholdy, Zoltan Kodaly sekä Sergej Rachmaninov.

”Konsertissa kuultavia lauluja yhdistää niiden erityinen kauneus”, kertoo Mari Sillanpää. ”Vaikka lauluista muodostuu myös tunnistettava tarina, on musiikki tällä kertaa mielestäni tekstiä tärkeämpää. Tavoitteena on houkutella kuulija hetkeksi irti arkisista ajatuksistaan ja huolistaan niin, että voi heittäytyä musiikin vietäväksi. Lauluja ei tarvitse yrittää tulkita tai ymmärtää, vaan konserttiin voi tulla vain lepäämään ja nauttimaan.”

Niin halutessa kuulijalle avautuu konsertissa myös syvempään mietiskelyyn kutsuva taso. Konsertin nimessä latinankielinen sana ”mysterium” merkitsee salaisuutta. Kristillisen uskonopin näkökulmasta Jumala on salaisuus, joka ei valkene, mutta jota kohti pyrkiessään ihminen tekee samalla matkaa oman sielunsa salaisuuksiin. Jumalan salaisuus on ristiriitainen ja samalla avoimesti kaikille ilmoitettu: ”Meidän Jumalamme on kidutettu, ristiinnaulittu, verensä vuodattanut ihminen, jossa taivas ja maa ovat yhdistyneet.”

Musiikki on ensimmäinen kielemme, jonka avulla voimme tavoittaa sanallisia määrittelyitä pakenevia ilmiöitä, kuten pyhyyden ja yhteyden kokemuksia. Laulaessa sanalliset ja sanattomat merkitykset kietoutuvat toisiinsa, toinen toistaan vahvistaen. Kuorolaulun erityinen koskettavuus syntyy yhdessä hengittävistä, toisiinsa täydellisen yhteensopivasti liittyvistä ihmisäänistä. Kuorokonsertissa voi kokea yhteyttä musiikkiin, toisiin ihmisiin ja sitä kautta myös Jumalan salaisuuksiin.

Konsertin alkupuoli rauhoittaa levottoman mielen ja virittää toiveikkaan odotuksen, joka saa täyttymyksensä konsertin keskiosassa, kun Morten Lauridsenin O Magnum Mysterium vie kuulijat Betlehemin seimelle, ihmeen äärelle. Konsertin kulminaatiopisteenä on Felix Mendelssohn Bartholdyn Herr, nun lässest du deinen Diener in Frieden fahren. Kyseessä on ikääntyneen Simeonin laulama ylistyshymni. Simeon oli luvannut Pyhälle Hengelle, ettei kuole ennen Messiaan näkemistä. Simeon puhkeaa lauluun sen jälkeen, kun Marialle on kerrottu, että hänen vastasyntyneessä vauvassaan on jotakin erityistä. Zoltan Kodalyn Stabat Mater johdattaa kuulijat murheen murtaman äidin vierelle, ristin juurelle. Johannes Brahmsin vaikuttava motetti Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen muistuttaa Kristuksen perinnöstä: rauha koetaan ristinkin alla. Konsertin päättää tuttu ja rakastettu Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta Tapani Länsiön kauniina ja vähäeleisenä sovituksena.

”Kirkko konserttisalina virittää jo itsessään pyhän tuntua, ja tuo kokonaisuuteen tärkeän lisän myös hyvän akustiikan sekä visuaalisten kauneuselämysten muodossa. Usealla Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron laulajalla on kotipaikka, syntymäkotikunta tai sukujuuret Perhonjokilaaksossa”, kertoo kuoron puheenjohtaja Olli Peltoniemi. ”Siksi kuorolaiset ovat erityisen mielissään saadessaan laulaa iltapäivän konsertin Vetelin kauniissa ja valoisassa, Empire-tyylisessä kirkossa. Illan konsertti tunnelmoidaan Kaarlelan keskiaikaisessa kivikirkossa.”

Mysterium -konserttien esiintyjät:

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron kotipaikka on Kokkola, mutta laulajia on mukana myös ympäröivästä maakunnasta. Vuonna 1987 perustettu kuoro toimii tiiviissä yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Konservatorion sekä Centria Ammattikorkeakoulun musiikin koulutusohjelman kanssa. Kamarikuoron tavoitteena on esittää tasokkaasti sellaista musiikkia, jota Keski-Pohjanmaalla ei muuten juuri kuultaisi. Kamarikuoron normaali vahvuus on 35 laulajaa, ja suuri osa laulajista on pitkälle edenneitä musiikin ammattilaisia, opiskelijoita ja laulunharrastajia. Kuoro palkittiin parhaasta tulkinnasta Unkarin Vivace-kuorofestivaaleilla v. 2002 ja Tampereen Sävel-katselmuksessa v. 2003 kolmella hopealeimalla. Kuoron vakituisena johtajana toimii Marita Kaakinen.

Kamarikuoron ohjelmistoon kuuluu musiikkia keskiajalta nykypäivään, maallista ja hengellistä musiikkia, kansanlaulusovituksia ja viihdesävelmiä sekä sekakuorolaulun helmiä barokista romantiikkaan. Omien konserttien lisäksi kuoro on tehnyt runsaasti yhteistyötä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa suurten kuoro-orkesteriteosten esityksissä. Kevätkaudella 2018 kuoro tekee yhteistyötä Vaasan Kaupunginorkesterin kanssa, sekä jatkaa pitkäaikaista yhteistyötään Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa Charles Barbierin johdolla esitettävän J.S.Bachin Johannespassion merkeissä.

Mysterium-konsertissa Kamarikuoroa johtaa musiikin maisteri (MuM) Mari Sillanpää, joka on toiminut kuoron johtajana syyslukukauden 2017 ajan. Hän toimii laulupedagogina Kaustisen Musiikkilukiossa ja Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa. Mari Sillanpää on opiskellut Sibelius-Akatemiassa musiikkikasvatusta pääaineenaan laulu. Kuoronjohtoa Sillanpää on opiskellut Kari Pappisen ja Timo Lehtovaaran ohjauksessa, ja hän toimii myös Kokkolan Lauluveikkojen vakituisena johtajana.

Uusien laulajien koelaulut 15.1.2018:
Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro ottaa riveihinsä uusia laulajia seuraavan kerran 15.1.2018 klo 17 Keski-Pohjanmaan Konservatorion pikkusalissa pidettävässä koelaulutilaisuudessa. Ks. tarkemmin: www.kamarikuoro.fi

Lisätietoja konserteista ja Keski-Pohjanmaan Kamarikuorosta antavat:
Mari Sillanpää, kuoronjohtaja, p. 040-5334475
Olli Peltoniemi, kuoron puheenjohtaja, p. 050-536 9835

Tiedote 28.4.2017

Kun itsenäinen Suomi vuonna 1917 kajautti ilmoille ensiparkaisunsa, ajan virrassa kuohui ja myllersi. Melun ja epävarmuuden keskellä nuori kansakunta etsi itseään, yhtenäisyyttään ja paikkaansa maailmassa. Kivutonta se ei ollut, eikä helppoa. Ei kuki onni hallasuolla. Musiikilla oli silloin tärkeä rooli tunteiden tulkkina, kivun kantajana, kansakunnan yhtenäisyyden ja yhteisen tahdon rakentajana. Oi Suomi, katso, sinun päiväs koittaa!
Vuonna 2017 ajan virrassa kuohuu jälleen, arvaamattomasti ja uhkaavasti. Yhä tarvitaan Suomessa rohkeutta, periksi antamattomuutta, yhtenäisyyttä. Alati soi sielujemme kanteleissa kaihoisa pohjasävel. Mutta enää ei suomalainen vaikene sujuvasti kahdella kielellä. Äänemme ja väittelytaitomme olemme löytäneet, suukopuisasti kinaamme, puoliamme pidämme. Den glider in. Yhä tarvitsemme musiikin kieltä liittämään yhteen ne, jotka arki on erottanut. Oi nouse, Suomi, näytit maailmalle!
Oi Suomi -juhlakonsertissa 6.5.2017 Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro soutelee ajan virrassa ja huuhtelee samalla kansallisen musiikkipyykin hohtavan puhtaaksi. Konsertissa kuoroa johtaa Marita Kaakinen ja solistina helisee sopraano Johanna Isokoski.
Konsertissa kuullaan Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron Kari Pappiselta ja Marita Kaakiselta tilaamien uusien sekakuoro-teosten kantaesitykset. Luvassa on tuoretta ja jännittävää uutta musiikkia, jota leimaavat kuorolle ominaiseen tapaan hieman vino huumori, sumea logiikka sekä laidasta toiseen leiskuvat suuret tunteet. Konsertin ohjelma heijastaa itsenäisen Suomen taipaletta ja on samalla läpileikkaus kuoron ohjelmistosta vuosien varrelta. Konsertin säveltäjänimiä ovat Granbacka, Kaakinen, Kostiainen, Kuula, Mårtenson, Mäntyjärvi, Palmgren, Pappinen, Porvari, Rautavaara, Sallinen, Sibelius ja Takolander. Kantaesitysten lisäksi konsertissa kuullaan rakastettujen suomalaisten säveltäjämestareiden teoksia, kunnioitetaan äskettäin edesmenneitä säveltäjiä Einojuhani Rautavaara ja Lasse Mårtenson ja piipahdetaan myös viimesyksyisen Kaikukoppa-kilpailun sävelaarrearkulla.

kpkamarikuoro-2017

Kokkolalaislähtöinen sopraano Johanna Isokoski on aloittanut lauluopintonsa Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa Mari Sillanpään johdolla ja valmistunut toiselta asteelta vuonna 2010.
Tällä hetkellä hän opiskelee laulumusiikkia Sibelius-Akatemiassa opettajanaan Sirkka Parviainen ja on lisäksi täydentänyt opintojaan koti- ja ulkomaisilla mestarikursseilla. Hänen oopperaroolejaan näyttämöllä ovat mm. Taikahuilun Papagena (Åbo Svenska Teater) ja Figaron häiden Barbarina (Sibelius Akatemia). Talvella 2018 häntä kuullaa Jyväskylän oopperan Carmenin Frasquitana. Johanna on laulanut kirkkomusiikkiteosten ja orkestereiden solistina Suomessa ja Saksassa sekä konsertoinut omilla resitaaleillaan mm. Taidekoti Kirpilän Lied- konserttisarjassa ja Turun Musiikkijuhlilla. Lappeenrannan valtakunnallisissa laulukilpailuissa 2016 hän saavutti finaalipaikan ja erikoispalkinnon. Johanna on nimetty Päivi ja Paavo Lipposen rahaston vuoden solistiksi 2017. Hänen lauluopintojaan ovat tukeneet Pro Musica, Selim Eskelinin säätiö ja Sibelius- Akatemian tukisäätiö.

johanna-isokoski-2017

Valokuvat vapaasti käytettävissä.

Tässä lisätietoa kuoron kolmikymmenvuotisesta taipaleesta:
oisuomi_ohj170x250

Tiedote 28.10.2013

”Kellojen soiton kuulin jostain kaukaa…”

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron rakas, kallis suurprojekti: ”REQUIEM – Kiipesin vuorille” taltioidaan jälkipolville

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro tekee merkittävän keskipohjalaisen kulttuuriteon levyttämällä Kari Pappisen – Jaakko Antero Ojatalon teoksen ”REQUIEM – Kiipesin vuorille”. Äänitykset ovat parhaillaan meneillään, ja levy ilmestyy joulukuussa.

Teoksen tuottaminen CD-levyksi on valtava ponnistus Keski-Pohjanmaan Kamarikuorolle. Suurteoksen toteutukseen osallistuu lähes sadan ihmisen joukko laulajia, soittajia ja teknistä henkilöstöä. Tuhansien työtuntien ja talkoohengen lisäksi projekti vaatii ison rahallisen panostuksen. Projektin kokonaiskustannukset ovat 20 000 €, joista kuoro vastaa pääosin itse.

Keskeinen rahoituselementti on levyjen ennakkomyynnin ohella Pyhäinpäivänä 2.11.2013 klo 19 Kokkolan kirkossa järjestettävä ”REQUIEM – Kiipesin vuorille” -konsertti.

Kuoron 25-vuotisjuhliinsa tilaama teos on sävelletty sekakuorolle, orkesterille sekä sopraano- ja baritonisolisteille. Latinankieliset, orkesterisäestykselliset osat vuorottelevat Jaakko Antero Ojatalon suomenkielisiin teksteihin sävellettyjen, kuoron a cappella esittämien osien kanssa. Kamarikuoro kantaesitti teoksen Pyhäinpäivänä 2012 ja se sai tuoreeltaan yleisön lämpimän vastaanoton.

REQUIEM – Kiipesin vuorille tuo perinteisen sielunmessun oivaltavasti ja puhuttelevasti tähän päivään. Ojatalon tekstit ovat yhtä aikaa vahvoja ja herkkiä, tiukasti ajassa kiinni olevia ja juuri siksi kuulijaa lähelle tulevia puheenvuoroja. Pappisen musiikki on moni-ilmeistä: vuoroin seesteisen kaunista, vuoroin iskevän tehokasta, yhdistäen viiltävään ajankuvaan ajattomuuden kaikuja. Teos vie kuulijansa vuorimatkalle, vaeltamaan yhdessä läpi epäilyn ja ahdistuksen, turvana vain kellojen kutsu, kuulumattomiin hiipunut, lähes unohtunut lupaus.

Levytyksessä ja konsertissa Keski-Pohjanmaan Kamarikuoroa ja Caelum Stellatum –orkesteria johtaa Kari Pappinen, solisteina laulavat sopraano Marita Kaakinen sekä baritoni Hannu Niemelä. Kuoron valmennuksesta vastaa Marita Kaakinen ja orkesterin konserttimestarina toimii Maria Pulakka. Levyn taiteellisena tuottajana on Sampo Korva.

Tiedotteet 2012

Tiedote 07.06.2012     Kamarikuoron Espanjan matka 12.-19.6.2012

Tiedotteet 2011

Tiedote 18.8.2011        Tiedote Kamarikuoron juhlavuodesta 2012

Kuoron virallinen esittely:

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron kotipaikka on Kokkola, mutta laulajia on mukana myös ympäröivästä maakunnasta. Vuonna 1987 perustettu kuoro toimii tiiviissä yhteistyössä Keski-Pohjanmaan Konservatorion sekä Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun Hyvinvoinnin ja kulttuurin yksikön kanssa. Kamarikuoron tavoitteena on esittää tasokkaasti sellaista musiikkia, jota Keski-Pohjanmaalla ei muuten juuri kuultaisi. Kamarikuoron normaali vahvuus on 35 laulajaa, ja suuri osa laulajista on pitkälle edenneitä musiikin ammattilaisia, opiskelijoita ja laulunharrastajia. Kuoron ohjelmistoon kuuluu musiikkia keskiajalta nykypäivään, maallista ja hengellistä musiikkia, kansanlaulusovituksia ja viihdesävelmiä sekä sekakuorolaulun helmiä barokista romantiikkaan.

Omien konserttien lisäksi kuoro on tehnyt runsaasti yhteistyötä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa varsinkin J.S. Bachin sekä W.A. Mozartin suurten kuoroteosten esityksissä. Kuoro palkittiin parhaasta tulkinnasta Unkarin Vivace-kuorofestivaaleilla v. 2002 ja Tampereen Sävel-katselmuksessa v. 2003 kolmella hopealeimalla.

Keski-Pohjanmaan Kamarikuoroa on johtanut vuodesta 2002 lähtien Marita Kaakinen (e. Pasanen s.1976). Hän toimii laulun- ja kuoronjohdon opettajana Keski-Pohjanmaan Konservatoriossa ja Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulussa. Kaakinen on opiskellut kuoronjohtoa Magdolna Spanyin, Heikki Liimolan ja Kari Pappisen johdolla. Keski-Pohjanmaan Kamarikuoron lisäksi Kaakinen johtaa naiskuoro Merikosken Laulua (Oulu), Jokilaaksojen Oratoriokuoroa ja Nivalan Oopperakuoroa. Hän laulaa Klemetti-Opiston Kamarikuorossa ja lauluyhtye Naavassa.

Kuoron viralliset valokuvat: