Tietolaari

Tietolaariin olemme koonneet monenelaista materiaalia. Valitse navigointipalkista.

Sumean logiikan musiikkitermistömme laajenee jatkuvasti kattamaan yhä uusia musiikin ilmiöitä. Liity seuraamme nauttimaan sumeasta logiikasta!

Sumean logiikan musiikkitermejä

 

Absoluuttinen bee
Joillakin ihmisillä on absoluuttinen sävelkorva, mikä tarkoittaa oikean säveltason löytämisen kykyä täysin ilman apuvälineitä (esim. äänirautaa). Kokonaisella kuorolla ilmiö pysyy rajoittuneempana, kuten meillä joissakin tapauksissa varmuudella löytyvänä absoluuttisena b-sävelenä. Etenkin matalat äänet kunnostautuvat usein tässä.

Antava alahuuli
Tekstin lausuminen helpottuu, kun huulio pysyy laulaessa rentona. Koodisana ‚ÄĚantava alahuuli‚ÄĚ muistuttaa t√§st√§ kuvaannollisesti, mutta my√∂s konkreettisesti.

Hengästynyt es
Erityisesti uutta suomalaista kuoromusiikkia esitettäessä tarpeellinen alttosoundi es-ääntä laulettaessa. Toimii vastauksena miesäänten esittämään kutsuun. Vaatii toteutuakseen hyvän valmistautumisen ja pientä lämmittelyä.

Kertakäyttömusiikki
Teos, jonka harjoitteluun käytetään järkyttävä määrä mies- ja naistyötunteja. Esitetään vain kerran, eikä teokseen sen jälkeen koskaan enää palata edes harjoitusmielessä. Teoksessa ei kuitenkaan ole mitään vikaa, vaan yleensä kyse on erittäin mielenkiintoisesta ja elämyksellisestä musiikista. Elämä vain on.

Laamailmeellä
Ylemmyydentuntoisesti, kopeasti ja hieman nirppanokkaisesti. Esitysmerkintä, jota tarvitaan tuiki harvoin, mutta joka säästeliäästi käytettynä on kuitenkin erittäin tehokas.

Liikuttavan lähellä
Usein harjoitustilanteissa, mutta joskus myös konserteissa havaittava ilmiö. Säveltäjän ajatus ei aivan toteudu, mutta toisaalta kuoro ei laula täysin omiaankaan. Useimmiten kyse on sävelpuhtaudesta, mutta toisinaan myös ajoituksessa saattaa olla pientä sanomista.

Liukastuen
Laulamisen ajoitukseen liittyvä termi, joka antaa luvan käsitellä fraasia nuottiin kirjattuja aika-arvoja vapaammin. Fraasin jokin osa voidaan toteuttaa liukkaasti, jolloin toiselle osalle jää enemmän aikaa.

Teksti ei jauhelihaa
Tulkinnassa tarvitaan joskus verta, hikeä ja kyyneleitä. Silloin on syytä toteuttaa tekstin idea ajatuksella, lihaa säästämättä ja laadusta tinkimättä.

Toiveikas as-duuri
Jouluinen sävellaji, jota osa säveltäjistä käyttää oivaltavasti myös teoksissa, joissa ilmennetään vastakkaiseen sukupuoleen kohdistuvia haaveita.

Törkiä etunoja
Vastaava keino ajoituksen s√§√§telemiseen ja esitystempon k√§sittelyyn kuin ‚ÄĚliukastuen‚ÄĚ. T√∂rki√§ etunoja on kuitenkin t√§t√§ laajempi k√§site. Sen k√§sitt√§m√§ alue on yleens√§ laajempi ja sen voimassaoloaika on yleens√§ pidempi kuin liukastumisessa, joka tavallisimmin on paikallista ja hetkellist√§.